A kezdet

A kezdet

Az új zenei műfaj születésének első jelei már az ötvenes években megmutatkoztak, az akkori rhytm and blues előadók gitárjátékában "fémes" jegyek voltak felfedezhetők, és maga a rock and roll zene is stílusa határait feszegette. A megújulás azonban egészen 1964-ig váratott magára. Ekkor készítette el a londoni The Kinks együttes "You Really Got Me" című dalát, melyben már a stílusra jellemző szinte összes jegy megtalálható volt. A "dögös" kemény hangzás, az erőteljes és technikás játék és a rockos szólógitározás. A fülbemászó, ismétlődő gitárfutamokkal kapcsolatban pedig feltűnt egy a jazzből származó új fogalom, a "RIFF". A riff testesíti meg a hard rock/metal stílus zenei alapját. A The Kinks dala újszerűsége révén hatalmas sikert aratott, és gyorsan az angol zenei toplisták élére kúszott.

Ezzel a innovációval új stílus született meg, és a The Kinks útmutatását más beat együttesek is követték. A The Who "I Can’t Explain", a Rolling Stones "Last Time" és "Satisfaction" dalai már egy új műfaj, és egy új zenei korszak eljövetelét jelezték. A The Who után egy évvel, 1965-ben állt össze a német Scorpions zenekar is, de első nagylemezükre egészen '72-ig várni kellett.

Akkoriban az angol klubok a '63-ban megalakul Yardbirds együttes dalaitól voltak hangosak, melyben olyan gitárosok bontakoztatták ki tehetségüket mint Jimmy Page, Eric Clapton és Jeff Beck.

1966-ban Londonban megalakult az első szupergroup, a Cream, és ebben a bandában a basszusgitár, a dob, és a szólógitár újszerű használata egy addig ismeretlen, meglepően friss hangzást eredményezett. Jimi Hendrix felbukkanása újabb lökést adott a formálódó irányzatnak. Az ő agresszív, vad technikai effektekkel dúsított gitárjátékában már szinte minden heavy elem fellelhető volt. Akárcsak a Cream-nek, Hendrix-nek is számtalan követője akadt, és a többi stílustól való megkülönböztetés céljából az új műfajt "hard rock"-nak nevezték el. Legfőbb elemét továbbra is a tradicionális rock jelentette, de a hard rock jóval keményebb, durvább és technikailag fejlettebb irányzatként indult útjára. Maga a "heavy metal" (magyarul nehéz fém) kifejezés csak később terjedt el, és a beat irodalom egy ismert alakjától, William S. Borroughs-tól származik. Az elnevezés először a "The Soft Machine" című művében bukkant fel. .

Az 1968-as év már igazi történelmi alapdátum. Az ebben az évben induló brit Deep Purple nevű zenekar, saját feldolgozásokat, úgynevezett cover felvételeket jelentett meg más előadók műveiből, a megszokottól eltérő, igen erőteljes megfogalmazásban, és a "Hush" című daluk még a slágerlistákat is megjárta. Az egy évvel korábban összeállt Steppenwolf nevű csapat pedig megalkotta minden idők legnagyobb motoros rockhimnuszát, a "Born To Be Wild" című számot. Ebben a halhatatlan dalban hangzott el először a "Heavy Metal" kifejezés. Habár évekkel később Jimi Hendrix menedzsere azt állította, hogy Hendrix egyik hatvanas évekbeli koncertjének kritikájában hangzott el először a következő idézet: "mintha nehéz fém zuhogott volna az égből", de az eredeti cikket a mai napig nem találták meg, ezért az állítás valódiságát máig nem tudták igazolni. A Yarbirds korábbi gitárosa Jeff Beck saját zenekart alapított Jeff Beck Group néven, és két első albuma, a '68-as "Truth" és a '69-es "Beck-Ola" is kiemelkedően fontosnak mondható a műfaj fejlődése szempontjából. Pezsegni kezdett a rockzenei élet, de mégsem ezek az események voltak a legfőbb mozgatórugói a metal mozgalom elindulásának, hanem egy kezdő Birmingham-i zenekar ténykedése.

Az Earth nevű zenekar, egy mozi háta mögötti koszlott garázsban nyűtte a hangszereit, blues alapú hard rockot játszottak. Gitárosuk Tony Iommi munkásgyerekként dolgozott egy helyi gyárban, de egy munkahelyi balesetben elvesztette két ujjpercét. A zenélésről nem akart lemondani, ezért - mintegy protézisként - műanyagdarabok felragasztásával pótolta a hiányzó ujjvégeit, valamint vékonyabb húrok használatára tért át. Azonban a vékonyabb húrok erőtlenebb hangzást eredményeztek, ezért mélyebb tónusúra hangolta gitárját, és az erősítőt maximum hangerőn járatta a megfelelően "vaskos" hangzás elérése érdekében. A túlvezérelt erősítőn átvezetett mélyre hangolt gitársound nagyon torz és súlyos hangot keltett, aminek mi csak örülhetünk, hiszen enélkül a "kásás" hangzás nélkül ma nem lehetne heavy metalról beszélni, vagy valószínűleg máshogy szólna. A korrekt hangzásalapok már megvoltak csak a jó zenekarnév nem, ezért a csapat énekese Ozzy Osbourne azt javasolta, hogy változtassák meg nevüket a nem túl jól csengő Earth-ről valami másra.

Ez a javaslat a többieknek is megtetszett, így el is fogadták az indítványt. Amikor a próbahely melletti moziban mind a négyen megnéztek egy alacsony kölségvetésű olasz horrorfilmet a "Black Sabbath"-ot, újabb elgondolás és újabb terv született. Úgy gondolták, hogyha az emberek imádnak borzongani és ezért még pénzt is hajlandóak kiadni, akkor miért ne próbálhatnának meg ők is valami jó kis rémisztő zenét csinálni. Tulajdonképpen a horrorfilmek zenei megfelelőjét akarták létrehozni. Iommi soha nem hallott kemény és vaskos torzított gitárriffeket talált ki, Butler hozta az ezekhez illő basszustémákat és a sötét, okkultista befolyású dalszövegeket, Bill Ward dobos "ütős" dinamikával látta el a dalokat, melyeket Ozzy fájdalmasan "síró" énekhangja tett igazán vérfagyasztóvá. Zenekarukat a film címére keresztelték át, és első számuk máig az egyik legnyomasztóbb, legsúlyosabb nóta amit valaha írtak. Sokak szerint akkor kezdődött a heavy metal története, amikor először bődült fel Tony Iommi gitárja, csak úgy nyersen, mégis szabat(h)osan. (höhö).

Megalakulása után egy évvel, 1969-ben jelent meg a Led Zeppelin együttes első lemeze, amin már erőteljes, fémes hangzású kemény rock volt hallható. A zenekart Jimmy Page alapította, aki korábban a Yardbirds-ben gitározott. Robert Plant énekessel fantasztikus egységet alkottak, egy olyan énekes-gitáros duót, ami egyéni stílusával hozzájárult az új műfaj létrejöttéhez. Plant érces, de képzett hangja, és Page fémes hangzású, virtuóz gitárjátéka, metalos riffelése, a dobos John "Bonzo" Bonham precíz, technikás játéka sosem hallott élményt kínált. Még abban az évben jött ki második lemezük is, mely a hard rock stílus igazi alapműve lett. Egy köhintéssel kezdődik első dala a "Whole Lotta Love", halk figyelemfelkeltéssel, hogy itt valami egészen új, sosem hallott dolog fog következni. A lemez számos dala érett örök slágerré, mint például a "Heartbreaker", vagy a "Moby Dick" című instrumentális alkotás. Megszületett a stílus első alapműve.

Eközben a Deep Purple egy szimfonikus zenekarral (Királyi Filharmonikusok) készített lemezt, majd valamivel később meghatározó tagcserék rázták meg a bandát. Jimi Hendrix zenekarában is változások történtek, sajnos maga a gitáros erőteljesen megindult a lejtőn, a népszerűséggel járó stresszt és az üzleti élet béklyóit csak kábítószerekkel tudta elviselni. Ekkorra már több lemezt is kiadott, letéve rajtuk a blues-os hatású hard rock gitározás alapjait. Olyan hangzásokkal kísérletezett, melyekre még a hangrögzítő technika sem volt felkészülve. "Are You Experienced", "Electric Ladyland" és "Band Of Gypsies" című lemezei alapkőként tétettek le a hard rock templomában.

Az Atomic Rooster egy 1969-ben alakult brit progresszív-rock csapat volt, és névadó debütáló albumuk átütő sikert aratott. A korong már magán viselte a progresszív zene minden jellegzetességét, a kemény hangzásvilágot, a sok improvizatív jellegű és a dallamot sokáig csak kerülgető játékot. Az egyre fejlődő stílusra, fontos hatást gyakorolt egy San Fracisco-i pszichedelikus blues-rock zenekar a Blue Cheer is. Műveik alapján a később kialakuló punk rock, a stoner rock, a kísérleti rock, a heavy metal, a doom metal és a grunge egyik első úttörőjének tartják, alapvető zenei inspirációkkal látták el a rock/metal színteret. '69-ben egy Alice Cooper nevű énekes is megjelentette első nagylemezét ("Pretties for You"), a művésznév mögött azonban nem egy nő hanem egy férfi rejtőzött, aki állítólag egy spiritiszta szeánsz sugallatára vette fel ezt a nevet. Gitárgazdag rockzenéjét megpróbálta némi külsőséggel, szokatlan színpadi show-val és horror elemekkel gazdagítani (ez az irányzat később a shock rock nevet kapta).

Ezek a bandák voltak a proto-metal korszak első képviselői, és a későbbi heavy metal mozgalom talán legmeghatározóbb előfutárai.

Minden készen állt tehát egy komolyabb áttöréshez, egy újabb forradalomhoz. Az következő évtized pedig egy új zenei korszakot hozott el.

Értékelés: 
Átlag: 5 (14 szavazat)
Az üres rész kitöltése.