Alműfajok

A Heavy Metal stílus több, mint 50 éves múltra tekinthet vissza, és ez mindennél jobban bizonyítja életképességét és nem múló értékeit. Számtalan alműfaja és hihetetlen változatossága a garancia arra, hogy még sokáig fog felcsendülni jellegzetes, markáns hangja, mely olyannyira különbözik minden más stílustól.

Napjainkban a zenekarok konkrét műfaji kategóriába sorolása nem egyszerű dolog. Kevés kivételtől eltekintve a bandák nagy része rendszeresen "átcsap" más metal műfajokba is, vagy eleve több műfaj zenei elemeit ötvözi dalaiban. Az is jellemző és teljesen általános, hogy egy csapat a megalakulásnál játszott stílusát folyamatosan formálja, alakítja, és idővel más műfaji kategóriák stílusjegyeit is beolvasztja műveibe. A helyzetet bonyolítja, hogy az adott irányzat egyéb olyan jelzőkkel is kiegészülhet mint "Ambient", "Atmospheric", "Psychedelic", "Depressive", "Transcendental", "Melodic", "Blackened", "Post", "Old-School", "Modern", "Brutal", "Raw", "Chaotic", "Southern", "Epic" stb. Ráadásul a 2000-es évek elején feltűnt a "Modern Metal" gyűjtőnév is, melybe a legkülönbözőbb metal műfajok is beletartoz(hat)nak - elsősorban metalcore/deathcore -, emiatt gyakran látni ilyen besorolásokat: "Modern Melodic Death Metal", "Modern Metal/Metalcore", "Modern Metal/Gothic", "Modern Metal/Industrial", "Modern Thrash Metal" stb. A "Modern Metal" fogalom ezért viszonylag nehezen definiálható, stílusjegyei nem különböztetik meg élesen attól a metal műfajtól amiből származik, a megjelölés mégis valami új hangzást, valami eltérést jelöl.

Néhány minta egyes zenekarok műfaji jellemzésére:

Spawn of Possession Technical Brutal Death Metal
The Sorrow Melodic Death Metal/Metalcore
Beast of Damnation Death/Black/Thrash Metal
Valve Post-Metal/Post-Hardcore/Sludge/Stoner Metal
Deviant Devil Doom/Post/Progressive Metal
Power From Hell Black/Thrash/Speed Metal
Diabulus In Musica Symphonic Power/Gothic Metal

The Definitive Metal Family Tree azaz, a "Végleges Metal Családfa":

 

 

 

 

Ezért fordulhat elő, hogy egy-egy zenekar akár több műfaji ismertetőben is szerepel.

 

Az Interneten közkézen forog egy jópofa leírás a különböző metal műfajok jellemzésére, amely egy mesén keresztül mutatja be az egyes irányzatok jellemzőit. Az alapsztori a következő: Egy gonosz sárkány elrabolt egy gyönyörű királylányt, és egy hős lovag a megmentésére indul. Mi történik?

 

Heavy Metal: A lovag bedübörög Harley Davidsonján, levágja a sárkányt, bedob egy sört, magáévá teszi a királylányt.

Alternative Metal: A lovag sírva érkezik, tétlenül szüttyög a sárkány és a királylány előtt, néha erőtlenül megemeli hangját. Mikor mindenkinek elege van a kínlódásból, a királylány fejbe lövi a lovagot, majd magát is. A sárkány bedepressziózik...

Avant-Garde/Experimental Metal1: A lovag megérkezik kilenckerekű neutrontöltésű vaslovával, értelmetlen hangokat ad ki magából, majd skizofrén állapotban azt hiszi, hogy ő maga a sárkány, és megöli magát, majd miután eggyé vált a természettel, absztrakt formákban egyesül a királylánnyal.

Avant-Garde/Experimental Metal2: A lovag nem ezt a kastélyt, nem ezt a királylányt, nem ezt a lovagos érthetetlenséget akarja, ráadásul a sárkány nem elég vad, a királylány nem elég hisztérikus, és amúgy sem ilyesmiket ad le az MTV. Viszont a kastély kőfalán felfutó repkények biológiája a hangyák vonulásával, hm, na talán ez jó lesz, gondolja.

Black Metal: A lovag éjfélkor érkezik, levágja a sárkányt, a tetemet karóba húzza, a kastély előtt análisan magáévá teszi a királylányt, iszik a véréből, majd szertartásosan megöli. A meggyalázott királylányt a kastély előtt karóba húzza.

Christian Metal: A lovag a templomból hazafele jövet néz be, és egy balladát énekel a sárkánynak arról, hogy Jézus szereti és felé kellene fordulnia. A sárkány azonnal megtér, és amikor a hercegnő "köszönetet akar mondani" a lovagnak, az így válaszol: "Sajnálom, nem hiszek a házasság előtti szexben."

Crust/Punk: A lovag tépett, igénytelen ruhában, kakastaréjjal érkezik. Irtózatos testszagát megérezve a sárkány rögtön bekrepál. Rövid, kétakkordos nótában ecseteli a királylánynak, hogy milyen jól beb***ott az éjjel, majd lehányja, lehúzza némi készpénzzel, és elmegy megint berúgni.

Death Metal: A lovag előjön, megöli a sárkányt, magáévá teszi a királylányt, őt is megöli, majd távozik.

Doom Metal: A lovag megérkezik, meglátja a sárkányt, rájön, hogy sosem tudná legyőzni, depressziós lesz és öngyilkosságot követ el. A sárkány felfalja őt és a királylányt is.

Folk Metal: A lovag néhány haverjával érkezik, akik hegedűn, sípon, dobon, lanton és egyéb furcsa hangszereken játszanak. A sárkány a rengeteg tánc közben elszenderedik, a lovag a királylány nélkül távozik.

Glam Metal: Az érkező lovagot meglátva a sárkány röhögőgörcsöt kap, és beengedi a kastélyba. Az bemegy, ellopja a királylány sminkkészletét, majd megpróbálja gyönyörű rózsaszínre festeni a kastélyt.

Gothic Metal: A lovag hosszú, fekete lebernyegben, fehérre meszelt arccal (a la Eric Clayton) érkezik. A vár köré von egy nagy, fekete sötétítőfüggönyt, majd sejtelmes gyertyafényeket gyújt, és síron túli, hátborzongató hangokat csal elő a gitárjából, amelytől a sárkány és a királylány is szívinfarktust kapnak. A lovag mindkettejüket végső nyugalomra helyezi a vár titkos kazamatáiban lévő kriptában, majd továbbmegy a következő vár felé...

Gothic Metal (Dark): A lovag megjelenik, megátkozza a sárkányt, kiszívja a lány vérét, magáévá teszi, majd visszabújik a koporsójába.

Goregrind: A lovag beront, levágja a sárkányt, a beleit kiteregeti a kastély előtti mezőn, magáévá teszi a királylányt, megfojtja, magáévá teszi a holttestet, fölvágja a hasát és megeszi a belsőségeit, harmadjára is magáévá teszi, a holttestet felgyújtja, majd végezetül negyedjére is magáévá teszi.

Grindcore: A lovag megjelenik, teljesen érhetetlenül sikoltozik kb. 2 percig, majd távozik.

Hardcore: A lovag a haverjaival mosh-ol, mikor meghallja a királylány sikoltozását. A segítségére siet. Leüvölti a sárkány fejét, majd kiszabadítja a királylányt. Mikor a hercegnő "megköszönné" a lovag közli vele, hogy X-es és már van szerelme, majd fejbe rúgja a királylányt, hogy ekkora…

Industrial Metal: A lovag zsíros, fekete bőrkabátban érezik, obszcén kézmozdulatokat tesz a sárkány felé, mire a mesebeli kidobóemberek kikísérik a meseerdőből.

Love Metal: A lovag HIM-es pólóban dübörög be a kastélyba, elsírja magát a királylány szépsége láttán, majd szerelmes lesz a sárkányba, aki nem viszonozza azt.

Metalcore: A lovag végignézi a Heavy-Metal lovag és a Death-Metal lovag trükkjeit, jegyzetel, gyakorol a tükör előtt, aztán egy nagy kiadó támogatásával megveszi az egész kastélyt királylányostul, és kiadnak egy utánérzéses lemezt a sárkány korábbi eseteiről szóló dalokkal. A királylány széjjelvarva tök jól néz ki.

Nu Metal1: A lovag megérkezik raszta hajjal és egy hatalmas spanglival a kezében, megkínálja a sárkányt, az attól úgy betép, hogy menten elalszik. A lovag is kikészül. Közben a DJ fegyverhordozó "megszkreccseli" a királylányt. Másnap reggelre a királylány rég el van felejtve, a sárkány meg a lovag együtt lazulnak míg meg nem halnak.

Nu Metal2: A lovag rollerrel érkezik egy trapézszárú nadrágban. Megáll a sárkány előtt, előveszi halálosztó CD-jét és szekreccsel. A sárkány ordítva menekül, de a lovag nem hagyja, elkezd mellé rapp-elni. Ezt már a királylány se bírja tovább, és együtt futnak a sárkánnyal.

NSBM (nemzetiszocialista black metal): A lovag napfelkelte előtt Tigris páncéloson érkezik, szétlövi a várat, majd felgyújtja a romokat is, a sárkányt a legközelebbi koncentrációs táborba viteti, a királylányt pedig feleségül veszi, és minimum 4 gyermeket nemzenek a Vezér szolgálatára.

Opera Metal: A lovag teljes vértben érkezik. Tökéletes technikával előadott magas C hanggal lerobbantja a sárkány fejét. Mikor leveszi a sisakot, kiderül, hogy nő, így a királylánnyal együtt a Heavy-Metal lovag keresésére indulnak.

Power Metal: A lovag hófehér unikornisa nyergében érkezik, kikerüli a sárkányt, megmenti a királylányt, majd az elvarázsolt erdő közepén szerelmeskednek.

Progressive Metal: A lovag gitárral érkezik, 26 percig szólózik a kastély előtt, mire a sárkány öngyilkos lesz az unalomtól. A lovag felmegy a királylány hálószobájába, újabb gitárszólót ad elő, amibe a konzervatóriumban végzősként tanult összes technikáját beleszövi. A királylány megszökik, és a Heavy-Metal lovag keresésére indul.

Speed Metal: A lovag seperc alatt szétvágja a sárkányt. Sajnos nem veszi észre a közeledő királylányt, így őt is szétkaszabolja. És utána is csak kaszabol, kaszabol, kaszabol…

Symphonic Metal: A karmester vezetésével vágtatva megérkezik a lovag és a szimfonikus zenekar tagjai. Egy kisebb orosz férfikórus kísértetében (közben A walkürök lovaglását játsszák) rátámadnak a sárkányra, akinek semmi esélye. A sárkány megdöglik. A sikert megünneplik, jól beboroznak, besöröznek, bepálinkáznak stb. A buli közben kiszúrják a sarokban egyedül ücsörgő, megszeppent királylányt. "Ihletük" támad, a királylánynak semmi esélye...

Thrash Metal: A lovag megjelenik, legyőzi a sárkányt, megmenti a királylányt, és ez utóbbit magáévá teszi.. gyorsan és önzőn.

Viking Metal: A lovag sárkányfejes hajón érkezik, hatalmas csatabárdjával megöli a sárkányt, megfőzi, majd megeszi, halálra erőszakolja a királylányt, felprédálja a kastélyt, majd porig égeti mielőtt elmenne.

Egyéb:

Emo: A lovag tépett hajjal, kisminkelve érkezik. A sárkány egy pillanatra azt hiszi, hogy ő is egy királylány, majd rájön, hogy csak csoki[moderálva]. A herceg közli vele, hogy biszex, és mivel látja, hogy ennyire ellenszenvesek vele, énekel egy érzelmes balladát, majd felvágja az ereit. A sárkány nevet egy jót, majd megerőszakolja a hoppon maradt hercegnőt.

Emocore: A sárkány teljesen megzavarodik mikor meglátja az orrába fésült hajú lovagot, aki annyira érzelgősen tud nézni, hogy a királylány egyből megszökteti magát.

Epic Metal: Lélekemelő zene közepette megérkezik a lovag, heroikus küzdelemben végez a sárkánnyal, végül szintén heroikus küzdelemben magáévá teszi a királylányt is.

Fantasy Metal: A lovag megérkezve a helyszínre leöli a sárkány védelmére kirendelt ork csapatokat, meggyalázza a tetemeiket, majd karóba húzza a sárkány fővarázslóját. A sárkánnyal vívott csatában már alulmaradni látszik, mikor megnyílik az ég, és isteni segítséggel leöli a sárkányt. A királynő kit érdekel? (egyébként magévá teszi)