Crust Punk

Crust punk vagy csak crust, a heavy metal egy különleges underground zenei alműfaja.

A crust punk irányzat olyan zenekaroktól vesz át mintákat, mint az anarcho-punk Crass (1977), a heavy/thrash Discharge (1977), vagy az extrém metal stílust játszó Venom (1979) vagy Celtic Frost (1984) (lásd lent: Black metal hatások). A crust punk annak ellenére, hogy számos rajongót tudhat magáénak világszerte, mindig mély underground zenei irányzat maradt. A műfaj elnevezése először a Hellbastard (1985) és az Amebix (1979) bandák zenei megoldásaival és szokatlan hangzásával kapcsolatban tűnt fel, gyakorlatilag ők tekinthetők a stílus alapítóinak. Hasonlóan az első között kezdett a Doom (1987), a Nausea (1985) és az Antisect (1982) csapat is.

Hangszerelés

A crust punk a hardcore punk és az anarcho-punk metal riffekkel kevert formája. A tempó gyakran gyors, de elmarad a thrashcore vagy grindcore műfaj sebességétől. A dobolás általában nagy sebességgel történik, és a teljes zenei hangzásra a tudatosan "lecsupaszított", illetve a "minimalista" felfogás a jellemző.

Ének és dalszövegek

A crust punkban az éneket rendszerint sikoltó vagy ordító/üvöltő technikával adják elő, melyet gyakran megosztanak két vagy több énekes között. A dalok lírai tartalma sivár és nihilista, valamint többnyire politikailag elkötelezett. A crust témái gyakran a nukleáris háborúról, a militarizmusról, az állatok jogairól, a rendőri atrocitásokról, a személyes sérelmekről, az elnyomó államokról és a fasizmusról szólnak. Az Amebix zeneszámaiban gyakran feltűnik a miszticizmus és gnoszticizmus témája is.

Malcolm "Scruff" Lewty gitáros-énekes a Hellbastard-ból így írja le a különbséget metal és crust punk dalszövegei között:

A metal dalszövegek annyira hülyék és annyira távol állnak a mindennapi élettől. Pl. a Venom-ból (death metal zenekar) folyik a Sátán ... és a kerékpárok ... és a Sátán ... és a nők ... és a Sátán! Tudod mit? Soha nem keltem fel úgy reggel, hogy azt mondtam: "Fuck Yeah! Sátán! Indulás és találkozzunk tanítványaimmal a Pokolból!" Amikor bekapcsolom a tv-t azt látom hogy emberek százai halnak meg földrengés miatt a harmadik világban, vagy éhen halnak, miközben a katonai kiadások egyre nagyobbak. Ez volt - és még ma is - ez a valósága a világnak. Az egész heavy metal dolog csak menekülés a valóságtól, abba a másik világba ... nos, ez alapvetően baromság.

Fúzió más műfajokkal

Industrial (ipari) rock
Az Amebix zenekart nagymértékben befolyásolta
az industrial (ipari) rock alapítói közé tartozó Killing Joke (1978) brigád munkássága, ennek okán a crust punk azóta is állandó kapcsolatban áll az ipari stílussal.

Grindcore
A crust-ra jelentős hatást gyakorolt ​​a grindcore. Az első grindcore együtteseknek mint például a brit Napalm Death (1981) és az Extreme Noise Terror (1985), kiemelkedő szerepük volt a crust punk fejlődésében. Az erőteljes grind hatások miatt ezt az irányzatot a "crustgrind" névvel különböztetik meg.

Thrashcore és Powerviolence
A thrashcore és a powerviolence műfaj, melyek amerikai hardcore punkból alakultak ki (Man Is the Bastard (1990), Dropdead (1990), Capitalist Casualties (1987)), szintén a crust kérgét képezik.

Black metal hatások
A crust punk együttesekre inspirálóan hatottak a korai black metal stílusban játszó Venom és a Celtic Frost csapatok munkái is, de a svéd Bathory (1983) brigád zenei útkeresése során létrehozott újításai is ihletet adtak a crust punk műfaj formálódásához. A crust-ra befolyással volt '90-es években induló második black metal hullám hatása is, ebben az időben egyre több banda fogadta be a black metal zenei elemeit. A kanadai Iskra (2002) talán a legkézenfekvőbb példa arra, hogy a második hullámban érkező black metal jegyek milyen befolyással voltak a punkra, a zenekar ebben az időben alkotta meg saját kifejezését az új stílusra "blackened crust" néven. A japán Gallhammer (2003) formáció szintén black metal jegyekkel elegyítette a crust elemeit. Érdekesség, hogy a hatások fordítva is fellelhetőek, például a norvég Darkthrone (1987) black metal duó, crust punk jellemvonásokat használt fel néhány zenei anyagában.

Mint Daniel Ekeroth írta 2008-ban:

Egy nagyon ironikus paradoxonként a black metal és a crust punk elkezdtek összeölelkezni. A Darkthrone és a Satyricon tagjai az utóbbi időben azt állították, hogy szeretik a punkot, míg az crust-osoknál a black metal az új divat. Sőt, a Skitsystem crust punk együttes legújabb albumának hangzása nagyon black metal-os, míg a Darkthrone legújabb black metal opusának hangzása nagyon punk! Ez elképzelhetetlen lett volna a 90-es évek elején.

Öltözködés

Mint minden stílus képviselőinek, a crust punk színtér zenekarainak és rajongóinak is megvan a maguk jellemző öltözete: Hasonlóan az anarcho-punk irányzathoz a ruházat alapszíne fekete. Népszerű a kapucnis pulóver, ezeket felvarrókkal tarkítják, vagy a meztelen felsőtestre felvett bőrmellény, amit szintén felvarrókkal díszítenek, időnként szegecsekkel megspékelve. Ehhez társulhat még a simléderes sapka és a katonai bakancs.

Értékelés: 
Átlag: 5 (3 szavazat)
Az üres rész kitöltése.