Death Metal - Technical

A Technical (technikás) Death Metal (más néven Tech Death vagy Progressive Death Metal) a death metal irányzat egyik alműfaja, melynek hangzását a rendkívül összetett ritmusképletek, a kidolgozott riffek, a bonyolult dalszerkezetek, valamint a technikás előadásmódok teszik egyedivé. A műfajra jellemző komplex kompozíciós struktúrák magas szintű zenei képzettséget és technikai tudást, esetenként virtuozitást igényelnek. A stílus alapjait az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején fektették le az olyan kísérletező kedvű death metal zenekarok, mint a Death, az Atheist és a Cynic.

Definíció és történet

Az Atheist 1989-ben megjelent (az USA-ban 1990-ben) debütáló albuma a "Piece of Time", és a Death 1990-ben megjelent "Spiritual Healing" albuma tekinthető a műfaj előfutárának, vagy legkorábbi képviselőjének. Ezeken az anyagokon a korábban megjelent death metal albumoktól eltérő szokatlan dalszerkezetek, tempóváltások és komplex ritmusok bukkantak fel. A Nocturnus 1990-ben megjelent "The Key" nagylemeze szintén tartalmazott a death metalban addig szokatlannak számító megoldásokat, legfőképpen a billentyűs hangszerek előtérbe helyezése révén. 1991-ben a brazil Sarcófago "The Laws of Scourge" című korongja, és a Suffocation "Effigy of the Forgotten" albuma is az egyre inkább kiteljesedő stílus jegyeit hordozta magán. A Suffocation technikás megközelítése ráadásul mindvégig rendkívül brutális zenével párosult. Ez a csapat tekinthető az új műfaj első igazi képviselőjének, és napjainkban is a stílus egyik legnagyobb úttörőjének számítanak. Ugyanabban az évben jelent meg a "Human" című Death nagylemez és az Atheist "Unquestionable Presence" elnevezésű dalgyűjteménye is, melyek szintén mérföldkőnek számítanak a stílus történetében. Ezeken az albumokon a stílus- és hangzásbeli megközelítés már egyértelműen technikásabb irányt vett, és a '91-es "Testimony of the Ancients" című Pestilence lemezen már szintén a technical death metalra jellemző megoldások domináltak. A fent említett három album, és ezek közül is különösen a Death "Human" lemeze, nagymértékben inspirálták a '90-es évek tech death metal zenekarait.

Az 1990-es évek elején/közepén számos technical death metal-t játszó együttes alakult meg vagy adta ki a stílus szempontjából meghatározó lemezeit, köztük a kanadai Cryptopsy és a Gorguts a német Necrophagist, az amerikai Dying Fetus, a Cephalic Carnage, a Nile, a Monstrosity, a Cynic vagy a lengyel Decapitated. Az évek múlásával a stílus folyamatosan fejlődött, egyre brutálisabb és technikásabb zenekarok alakultak meg. Az Origin, a Spawn of Possession, vagy a már az új évezredben alakult bandák (például: The Faceless, Beneath the Massacre, Brain Drill, Viraemia) komplexitása, sebessége és brutalitása jócskán felülmúlják az '80-as évek végén, és a '90-es évek elején tevékenykedő zenekarokét. Az energikus új együttesek feltűnése után több régi death metal banda is merített a stílusból, és egy ideig vagy végleg áttértek a technikásabb death metal vonalra (például: Cannibal Corpse, Dying Fetus, Hate Eternal). Ahogy a legtöbb metal műfaj, úgy a technical death metal legfőbb stílusjegyei felfedezhetők más műfajban nyomuló zenekaroknál is. Így számos deathcore, metalcore vagy mathmetal formációnál felbukkannak a stílus összetevői, és az ilyen csapatokat általában a Mathcore kifejezéssel szokták jelölni (például: Psyopus). Több olyan bandát is a műfajhoz sorolnak, akik ugyan alkalmaznak technical death metal elemeket, de hangzásuk jegyei alapján érezhető, hogy a metal irányzatok sokkal szélesebb köréből merítenek ötleteket. Az ilyen együttesek legismertebbjei közé tartozik a progresszív Opeth és a Meshuggah.

Phil Freeman a Metal Edge ex-szerkesztője szerint:

Több együttesnél is felfedezhető a jazz és a progresszív rock befolyása, mely elsősorban az újabb együttesekre jellemző. A stílus szövegvilága sem egységes. Egyes zenekarok a death metal eredeti véres/belezős témáit feszegetik, míg mások hagyományosabb, társadalomkritikus, netán sci-fi szövegekkel operálnak.

Értékelés: 
Átlag: 5 (5 szavazat)
Az üres rész kitöltése.