Funk Metal

A funk metal a heavy metal olyan hibrid alműfaja, amelyben a rock/heavy metal hangzásbeli alapjait, a funk zenei irányzat stílusbeli elemeivel ötvözik. Az alternatív metal egyik legkorábbi formája. Jellemzője, hogy a heavy metal markáns gitár- és dobjátékát a funk pattogó basszusmenetével és szinkópás ritmusával, ritkábban rap hatásokkal egészítik ki. A gyors metal gitárfutamok, a funk inspirálta ritmusszekció, továbbá a hip-hop stílusú rímelések, gyakran illenek az alternatív rockhoz hasonló megközelítéshez.

Ehhez a metalzenei műfajhoz nehéz konkrétan besorolni a zenekarokat, mert szinte mindig előfordul, hogy az irányzathoz igazodó bandák más műfaji kategóriá(k)ba is beletartoznak. Első művelői a '80-as évek közepén jelentek meg olyan zenekarok képviseletével mint a Red Hot Chili Peppers (1983) és a Fishbone (1979), kiknek zenéjében együtt voltak fellelhetők a metal, a funk, és bizonyos mértékig a rap elemek is.

A műfaj népszerűsége '90-es évek elején nőtt meg igazán, köszönhetően a Living Colour (1984), az Infectious Grooves (1989) és más csapatok kísérletező kedvének. Egyéb brigádok is ötleteltek az új hangzáson, mindegyikük stílusa új elemeket is hozott, például a Faith No More-t (1981) úgy jellemezték mint egy olyan funk metal együttest, akik "belekóstoltak" a rap-metal ízeibe is. A csapat nemcsak a metal, a funk és a rap, hanem a punk rock elemeit is felhasználta különleges hangzásvilágának megteremtéséhez. Még tovább növelve az eltéréseket a Primus (1984) zenekar -amit mindig is nagyon nehéz volt bármelyik műfajba egyértelműen besorolni-, ez az együttes egyfajta "thrash-funk-metal" keverékzenét hozott létre, de a szintén '84-ben megalakult Mordred is funkys thrash stílusával tűnt ki Bay Area-i társai közül. A Rolling Stone magazin a Living Colour bandát egyenesen a "fekete-funk-metal" úttörőjének nevezte. Olyan nem alternatív hátterű csapatok mint a Bang Tango (1987) és az Extreme (1985), szintén gyakran használták fel a funk zene alapelemeit saját zenéjükben.
 

Értékelés: 
Átlag: 5 (3 szavazat)
Az üres rész kitöltése.