1973

A Deep Purple-ben megromlott a zenészek közötti viszony, Blackmore civakodós, nehéz ember hírében állt, és ezt különösen az énekes Gillan viselte rosszul. A szakítás már a levegőben lógott. Gillan még felénekelte a szerződésében kötelezett következő Deep Purple lemezt a "Who Do We Think We Are"-t, majd Roger Glover basszusgitárossal kiléptek a zenekarból. Maga a album sem lett már olyan nagy durranás mint a korábbiak, de ez az esemény megroppantotta a sikerek hátán menetelő bandát. A feloszlás küszöbére kerülve azonban összeszedték magukat, és új tagokkal folytatták a pályafutásukat. David Coverdale lett az új énekes, basszusgitárosi fronton pedig Glenn Hughes a Trapeze-ből bukkant fel. Ez azonban már mindenképpen egy új korszakot jelzett a zenekar életében.

A Black Sabbath új lemeze "Sabbath Bloody Sabbath" címmel jött ki, és hangzásában a régi Sabbath értékek mellett lazább, kísérletezősebb dolgok is felbukkantak. A "Sabbra Cadabra" című számot később a Metallica is feldolgozta, a címadót pedig az Anthrax. A Led Zeppelin is új lemezzel jelentkezett. "Houses Of The Holy" albumukon más stílusok felé is kacsintgattak, a nótákat reggae témák és pszichedelikus vonulatok színesítették. Úgy látszik a nagyok már túl szűknek érezték addigi stílusuk korlátait, és megújulásra vágytak. A tiszta hard rock stílus kezdett sokszínűvé válni. Az 1970-ben összeállt Judas Priest, ez idő tájt még mindig csak kisebb klubkoncerteket adott, pedig '71-es demófelvételeik még Tony Iommi figyelmét is felkeltették, de dalaikat nem sikerült megszerettetnie a nagyobb londoni lemezkiadókkal. Ráadásul a katasztrofális pénzügyi helyzet miatt Al Atkins énekes és Alan Moore dobos kilépett a zenekarból. Ian Hill gitárosnak ekkor jutott eszébe, hogy az a lány akivel akkoriban randizgatott, többször is beajánlotta énekes bátyját a zenekarba. A srácot egy meghallgatás után be is vették a csapatba, és ez később életük egyik legjobb döntésének bizonyult. A fiatal énekes neve Rob Halford volt.

A Uriah Heep koncertlemezzel, és egy "Sweet Freedom" című új albummal jelentkezett. A Nazareth pedig egyik legnépszerűbb albumát jelentette meg "Razamanaz" név alatt. Amerikában Alice Cooper "Billion Dollar Babies", a Blue Öyster Cult "Tyranny And Mutation" és a ZZ Top "Tres Hombres" zeneanyaga érdemel említést, de megjelent két új óriási tehetség is, akikre a későbbiekben nagy jövő várt. A Queen és az Aerosmith névadó első lemeze nagy dolgokat sejtetett.

A Budgie is kiadta első albumát, melyről a "Breadfan" című számot a Metallica is feldolgozta bő másfél évtized múlva, és a Thin Lizzy is folytatta pályafutását a "Vagabonds Of The Western World" lemezzel. Amerikában megalakult a KISS, a távoli Ausztráliában pedig két fiútesó éppen azon gondolkodott, hogy mi is legyen zenekaruk neve, mire kishúguk a legenda szerint -, egy varrógép hátuljáról olvasta le a megoldást: AC/DC.

Ebben az esztendőben is érdekes események történtek, és már a változás szelei lengték be az évet.

Értékelés: 
Átlag: 5 (3 szavazat)
Az üres rész kitöltése.