1972

Ebben az évben jutott csúcspontjára a hard rock stílus. Óriási tömegek álltak már mellette, és az irányzat, teljesen és végérvényesen átformálta a könnyűzene arculatát. A Deep Purple kiadta "Machine Head" című korongját, melyen ott található legnagyobb klasszikusuk, a "Smoke On The Water". Halhatatlan riffje minden kezdő gitáros első sikerélménye. A "Highway Star" szintén bebocsátást nyert a rock örök klasszikusai közé. Még ebben az évben megjelent "Made In Japan" című koncertlemezük is, mely minden idők egyik legjobb live anyaga, ráadásul a London Rainbow Theatre-ben adott koncertjükkel bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a "világ leghangosabb" zenekara (A hangerő elérte a 117 dB-t, állítólat ettől többen elájultak.) A zenekar csúcsformában játssza a klasszikus számokat, rengeteg improvizatív elemmel gazdagítva.

A Black Sabbath "Vol. 4" címmel jelentette meg negyedik sorlemezét, továbbra is magas színvonalú muzsikával. A hangzás ezúttal gyérebbre sikeredett, és a zenekar is erőteljesen belevetette magát a drogok és az alkohol világába. Néha azt sem tudták, hogy mi történik körülöttük. De a "Supernaut", vagy a "Snowblind" című alkotások ma is megmelengetik a Sabbath rajongók szívét.

A Uriah Heep ismét két lemezzel jelentkezett, a "Demons And Wizards" és a "Magician’s Birthday" címűekkel. Mindkettő tökéletes munka lett. Az előbbiről az "Easy Livin’" és a "Wizard" vált halhatatlanná.

Amerikában a ZZ Top "Rio Grande Mud", a REO Speedwagon "R.E.O.T.W.O.", na és Alice Cooper "School’s Out" lemeze érdemel említést, különösen ez utóbbi lett hatalmas siker, világszerte ismertté téve készítője nevét. Egy teljesen ismeretlen csapat az ELF, szintén kiadta első lemezét, amin egy Ronnie James Dio nevű olasz származású srác énekelt. Ekkor állt össze a Cirith Ungol, a Twisted Sister és a Van Halen, és rájuk is nagy jövő várt.

A Thin Lizzy új korongja "Shades Of A Blue Orphanage" címmel jött ki, a Nazareth pedig "Exercises" albumával építette tovább karrierjét. Németországban egy még a hatvanas években alakult csapatnak sikerült kiadnia első lemezét "Lonesome Crow" címmel. A bandát Scorpions-nak hívták. Az album nem keltett túl nagy feltűnést, még túlságosan érezni lehetett rakta a zenei útkeresést.

A hard rock és heavy metal tehát egyre több új hajtást hozott, virágzott a rockzenei színtér.

Értékelés: 
Átlag: 5 (4 szavazat)
Az üres rész kitöltése.