1977

A punk népszerűsége tetőfokára hágott, megjelent a Sex Pistols csapat első lemeze a "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols", mellettük a The Damned és a The Clash is tovább népszerűsítette a műfajt, ráadásul az ő inspirációjukra állt össze Amerikában a később legendává váló horro-punk brigád a Misfits is, de a klasszikus rock zenekarok is tovább dolgoztak, legalábbis azok, amelyeket nem fújtak el az elmúlt évek viharai.

Végre megjelent a Motörhead első lemeze, azonos címmel, ami ismerve az első "igazi" album elhalasztott kiadását, valójában már a második volt. A zene újszerűsége és keménysége, gyorsan növekvő fanatikus rajongótábort tudhatott magáénak, egy kőkemény metalhead közösséget. A Judas Priest következő lemezén a "Sin After Sin"-en, tovább tisztult és tökéletesedett a zenekar stílusa, a "Sinner" című muzsika örök koncertfavorit maradt.

A Thin Lizzy "Bad Reputation" korongja újból minőségi munka lett, akárcsak a Scorpions-tól a "Taken By The Force". A Rainbow "On Stage" névvel egy frenetikus koncertlemezzel lepte meg rajongóit, rajta néhány korábbi Deep Purple dal is terítékre került, Dio káprázatos énekével megszólaltatva. Mellettük két újabb csapat állt hadrendbe, az Angel Witch és a Def Leppard.

Az AC/DC egyik legfontosabb lemezével rukkolt elő, a "Let There Be Rock" egy rendkívül ütős alkotás lett, tele maradandó dalokkal. Az album több dala is, mint a címadó, vagy a "Hell Ain't A Bad Place To Be", de különösen a "Whole Lotta Rosie" a mai napig a legközkedveltebb nóták között vannak. A zenekar stílusa végleg kikristályosodott. Az UFO is adott ki lemezt "Light’s Out" címmel, Phil Mogg bandája továbbra is ontotta a jobbnál jobb műveket. A radikálisan megváltozott felállású Krokus lemeze "To You All" címen jelent meg,  és az album "Highway Song" dalából videoklipet(!) is készítettek.

Amerikában a KISS újfent két albummal jelentkezett, a "Love Gun" stúdiólemez mellett kihozták az élő felvételekkel megtöltött "Alive II."-t, mely elődjének méltó folytatása lett. Az Aerosmith "Draw The Line" korongja némi megtorpanást sejtetett, viszont Ted Nugent legújabb sorlemeze a "Cat Scrath Fever" kitűnően sikerült, hatalmas sztárrá emelve a bozontos gitárost. Egy Meat Loaf nevű termetes énekes "Bat Out Of Hell" névre hallgató lemezével tört be a köztudatba, és az albumot megtöltő csúcsnóták a világsztárok közé emelték a vokalistát. Nem véletlenül, a drámai és lírikus hangvételű, zongorával kísért melódiákat remekül keverte a keményebb részekkel. Riot néven új ígéretes zenekar rögzített bemutatkozó lemezt "Rock City" címmel, de az csak merő véletlen, hogy a csapat basszusgitárosát Jimmy Iommi-nak hívták, és ugyanitt Manila Road néven bontogatta szárnyait egy új csapat, "Herman Hill" című nótájukkal nagy sikert arattak a Wichita-i klubokban.

A punk egyre erősödő uralma alatt sem szűnt meg a kemény rock élet, és a rockzenekarok csak a hatalomátvétel megfelelő pillanatára vártak.

Értékelés: 
Átlag: 5 (4 szavazat)
Az üres rész kitöltése.