1970

Ez év februárjában végre megjelent a Black Sabbath első nagylemeze. Maga a kiadás napja is különleges és talán ómennek is felfogható: péntek 13! A misztikus, sötét borítóba csomagolt albumon, egymást jól kiegészítő hangvételű zene és szöveg volt hallható, elhozva egy új kor, egy új műfaj megszületését. A névadó szerzemény minden idők egyik legnyomasztóbb dalaként vonult be a történelembe, később egy egész stílusirányzat, a "Doom Metal" köszönhette neki létét. Habár más zenekarok (például a Black Widow) is felhasználtak műveikben okkult témákat, ilyen típusú súlyos zenét senki más nem mellékelt hozzá. Még ebben az évben - hét hónap múlva - követte a második lemez is, a "Paranoid". Címadó száma minden idők legnagyobb metal himnusza, az összes notórius-fanatikus kívülről fújja. A zene maradt továbbra is borongós és baljós hangvételű, de a gitárriffek talán még hatásosabbak és keményebbek lettek. Ozzy felhangos előadásmódja a kritikusok szerint alulképzett és egyszerű, de a rajongók már ekkor imádták jellegzetesen egyéni stílusa miatt. Az "Iron Man" halhatatlan riffjével tarolt, de a "War Pigs" is alapnótává lett. A "Planet Caravan" lírikus borongása pedig igazi pszichedelikus élmény. A zenekar beindult, népszerűsége egyre csak nőtt.

Közben a Deep Purple számos tagcserén esett át, míg összeállt a leghíresebb felállás (Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord, Ian Paice, Ritchie Blackmore), ezt követően a zenekar kiadta első korszakalkotó művét, az "In Rock"-ot. Az albumon Ritchie Blackmore klasszikus zenében gyökerező stílusteremtő gitárjátéka, és markáns, hatásos riffjei keveredtek Jon Lord szintén klasszikus orgonajátékával, Ian Gillan pedig velőtrázó sikolyokkal tarkított, de roppant erőteljes énekkel koronázta meg a dalokat. A "Child In Time" borzongató Hammond-orgona témája és a középrész gitárszólója, még évtizedekkel később is lázba hozza a rajongókat. A "Speed King" nóta, pedig nevéhez méltóan szokatlan gyorsaságával hívta fel magára a figyelmet. A borító méltán reprezentálta a zenekart, a nagy amerikai elnökökhöz hasonlóan, örökre kőbevésett hősökké váltak.

A Led Zeppelin, harmadik korongján kicsit változtatott stílusán addigi lemezeihez képest. Míg az A oldalon a szokásos kemény, blues elemeket is tartalmazó szerzemények kaptak helyet, addig a B oldalon akusztikus dalok szerepeltek. Minőségük azonban megkérdőjelezhetetlen volt, éppen csak a zenekar egy másik arcát villantották fel.

A nagy trió azonban nem maradt egyedül, honfitársuk a Uriah Heep brigád is megjelentette első nagylemezét "Very ’eavy…Very ’umble" címmel. Ez a zenekar, a billentyűs hangszerek és a kemény gitárjáték tökéletes egyensúlyát hozta létre, kiemelkedő szerepet szánva a vokál átütő erejének. Dallamos és intenzív hangzásukkal tökéletesen beleillettek a kialakuló új stílusba. Az irányzat tarolt, és Angliában beindult a második vonal is olyan fontos zenekarokkal, mint az UFO és a Budgie. Ugyanebben az évben néhány birminghami ifjonc is zenekar alapítás mellett döntött, és KK Downing, John Ellis és Ian Hill, Freight néven hozták össze saját bandájukat, melybe rövidesen betársult Al Atkins énekes is. Atkins-nek nem tetszett a Freight név, ezért azt javasolta, hogy vegyék fel a korábbi és időközben megszűnt zenekara nevét. Így lett a banda új neve Judas Priest. Amerika is kezdett éledezni, ott a Grand Funk Railroad csapat tűnt fel a leghamarabb, ők szintén a kemény zenék útjára léptek. De ebben az időszakban állt össze az Iron Butterfly, az Amboy Dukes, a Sir Lord Baltimore, a Mountain és a Vanilla Fudge is, és mindegyikük fontos szerepet töltött be a stílus formálódásában, de a rock/punk zenei stílus határmezsgyéjén tevékenykedő The Velvet Underground, The Sonics, MC5, The Stoogies zenekarok, valamint Iggy Pop hatása is megkérdőjelezhetetlen. Alice Cooper kiadta következő lemezét "Easy Action" címmel, tovább színesítve az amúgy sem mindennapi palettát.

Szeptemberben meghalt Hendrix kábítószer túladagolásban, de páratlan munkásságával a rockzene örök mítoszává, ikonjává vált. Innovációi kulcsfontosságúak, de az a gitáriskola és forradalmi stílus aminek alapjait lerakta, már megállíthatatlanul fejlődött, és a saját útját járta.

Az 1970-es év egy félelmetesen jó erőket felvonultató új stílus létrejöttét, és diadalútjának kezdetét hozta el. Egy új évtizedet indított el, új hősökkel és új aranykorral.

Értékelés: 
Átlag: 5 (9 szavazat)
Az üres rész kitöltése.