Mai trendek (2000-es évektől)

Az amerikai thrash metal, a göteborgi dallamos death metal és a hardcore keresztezéséből jött létre Amerikában a metalcore stílus, mely a 2000-es évek elején vált kereskedelmi tényezővé. Az 1980-as évek közepén a hardcore-t és thrash metalt egyesítő zenekarok, köztük a Suicidal Tendencies és az S.O.D. (Stormtroopers Of Death) csak underground hősök voltak , de majd' húsz évvel később az olyan albumok, mint a Killswitch Engage-től a "The End of Heartache" és a Shadows Fall-tól a "The War Within" a Billboard lemezeladási listáján a 21. illetve a 20. helyen debütált.

A mai metalcore mozgalom elindítói a Massachusetts-i hardcore színtérről származó zenekarok voltak. A Lamb of God a metalcore és a groove metal hangzást ötvöző "Sacrament" (2006) című albumával tört be az amerikai Top 10-be. Az elmúlt években a metalcore zenekarok kiemelt pozíciókban léphettek fel a főbb metal fesztiválokon, mint az Ozzfest. A nagy lemezkiadók felfigyeltek a metal népszerűségének újbóli növekedésére és szerződtették a legígéretesebb új csapatokat, mint a Lamb of God, a Shadows Fall és a komplex metalt játszó Mastodon. A metal tengerentúli feltámadását az 1995-ben megszűnt Headbanger's Ball műsor 2003-as újraindítása is jelezte az MTV-n.

Európában, különösen Németországban és Skandináviában, a metal folyamatos népszerűségnek örvend. A rajongók a már befutott előadókat (beleértve a hosszabb-rövidebb szünet után visszatérőket) és az új zenekarokat is lelkesen támogatják. Ezt a megállapítást támasztják alá a kontinens szerte késő tavasztól nyár végéig megrendezett szabadtéri fesztiválok, köztük számos többnapos megmozdulás, sok tucat fellépővel és akár az ötvenezer főt is megközelítő látogatóval. A legtöbb nagy metal fesztivált Németországban tartják (Wacken Open Air, Bang Your Head, With Full Force), de szinte minden európai országnak megvan a saját rendezvénye: Gods of Metal (Olaszország), HellFest (Franciaország), Tuska Open Air (Finnország), Metalcamp (Szlovénia), Download Festival (Anglia), Brutal Assault (Csehország), Rockstadt Extreme (Románia), Nova Rock (Ausztria), Rockmaraton, FeZen, RockPart stb. (Magyarország).

Az Egyesült Államokban a legnépszerűbb utazó metal fesztivál az Ozzy Osbourne-hoz köthető 1996-ban indult Ozzfest, ahol mindig az éppen aktuális metal trendek kiemelt szereplői lépnek fel az USA különböző nagyvárosaiban. A Megadeth gitáros Dave Mustaine kezdeményezésére 2005-ben indult el a Gigantour elnevezésű utazó metal fesztivál, ahol a Megadeth mellett a legerősebb underground metal csapatok kapnak lehetőséget.

Értékelés: 
Átlag: 5 (1 szavazat)
Az üres rész kitöltése.