Heavy Metal

A Heavy Metal műfaj hatása és eredményei korunk zenei áramlatában megkérdőjelezhetetlenek és kikerülhetetlenek. Bár megannyi ellenzője szerint zeneisége és értékei kétségbevonhatók, a műfajt értők számára nem kétséges, hogy a Heavy Metal egy olyan speciális műfaj, melyben - némiképp eltérő formában - mindazon zenei értékek megtalálhatók, melyek kultúránk alapköveinek számítanak. Az értetlenség és az elutasítás következményeként gyakorlatilag underground státuszba szorult ez a valamikor óriási tömegeket megmozgató stílus, rétegzeneként funkcionálva. Egy dolog azonban biztos: a Heavy Metal műfaj rendelkezik a legszenvedélyesebb és leglojálisabb rajongótáborral az összes létező zenei irányzat közül, és ebből adódóan egy jelentős réteg mindig lesz, aki hallgatja és ápolja kedvenc zenéjét, továbblendítve azt a nehezebb időszakokon.

A Heavy Metal kifejezés eredete

A Heavy Metal (magyarul Nehéz Fém) kifejezés eredete mint zenei meghatározás meglehetősen bizonytalan. A szókapcsolatot századokon át a vegyészetben és a kohászatban használták. A kifejezés egyik korai megjelenése a modern kultúrában William S. Burroughs író nevéhez köthető. The Soft Machine című, 1962-es novellájában az egyik szereplő "Uránusz Willy, a Heavy Metal kölyök". Burroughs következő regényében (Nova Express, 1964) továbbfejlesztette a témát, és a függőséget okozó drogok metaforájaként használta a nehéz fém kifejezést.

Ian Christe heavy metal történész, 2003-ban megjelent könyvében (Sound of the Beast: The Complete Headbanging History of Heavy Metal) így magyarázza, hogy mit jelentenek a kifejezés egyes szavai a hippi szlengben: a heavy nagyjából a hatásos vagy ütős szinonimája, és metal-nak neveznek egy bizonyos hangulatot, mintha valaki fémekkel gürcölne vagy fémek súlya nyomná. Ebben az értelemben a heavy szó lényeges eleme volt az 1950-es évek eleji beat-irodalomnak és a későbbi ellenkultúra szlengjének, az 1960-as évek közepén pedig már általánosan utalt a "nehéz zenékre", a popzenei kínálat tipikusan lassú, keményebben megszólaló formáira.

Az Iron Butterfly együttes 1968 elején megjelent bemutatkozó lemezének címe: "Heavy". Dalszövegben először –még ugyanabban az évben a Steppenwolf híres "Born To Be Wild" dalában bukkant fel a heavy metal szókapcsolat. A kifejezés zenei eredetének egy későbbi - vitatott - magyarázatát a Jimi Hendrix Experience korábbi menedzsere, Chas Chandler szolgáltatta egy 1995-ös interjúban. Állítása szerint a heavy metal szókapcsolat a New York Times hasábjain, egy Jimi Hendrix egyik koncertjéről írt beszámolóban szerepelt először, a hatvanas évek második felében, ahol a szerző úgy jellemezte az előadást, "mintha nehéz fém zuhogott volna az égből". A Chandler állítását alátámasztó eredeti cikket még nem sikerült megtalálni.

Egy zenei stílus leírására első alkalommal a Creem nevű rockmagazin 1971. májusi számában használta a kifejezést Mike Saunders kritikus, a Sir Lord Baltimore együttes "Kingdom Come" című lemezéről írva: "A Sir Lord Baltimore úgy tűnik bevet minden heavy metal trükköt, ami a nagykönyvben meg van írva." A kifejezés elterjesztésében szerepe volt a Creem egy másik kritikusának, Lester Bangs-nek is, aki az 1970-es évek elején az olyan együttesekről szóló írásaiban használta, mint a Led Zeppelin és a Black Sabbath. Számos zenekritikus kezdetben gúnyos megjegyzésként használhatta a heavy metal megjelölést, de a stílus rajongói gyorsan elfogadták ezt a címkét.

A magyar nyelvben a kifejezésnek kétféle írásmódja helyes, kiejtése mindkettőnek megegyezik. Legelterjedtebb az eredeti angol írásmód (heavy metal) használata, de a fonetikus átírás is alkalmazható (hevi metál), bár utóbbi nagyon-nagyon ritkán fordul elő. A kétféle írásmód különböző mutációi (például: heavy metál) abszolút helytelenek.

A heavy metal és a hard rock kifejezések gyakran keveredtek, elsősorban az 1970-es évek együtteseinek vonatkozásában. Abban az időszakban még egymás szinonimái voltak, például az 1983-as kiadású Rolling Stone enciklopédia egyik szócikke szerint "az agresszív, blues-alapú hard rock stílusáról ismert Aerosmith a hetvenes évek közepének csúcs heavy metal zenekara volt Amerikában". Az Aerosmith klasszikus hangzását –az egyértelműen tradicionális rock and roll gyökerei miatt– ma már kevesen neveznék heavy metalnak. Még ha néhány együttes neve szorosan összeforrt is a műfaj felemelkedésével - mint a Led Zeppelin és a Deep Purple -, a jelenkori metal közösség nem igazán tartja őket heavy metal együttesnek.