Heavy Metal

A Heavy Metal műfaj hatása és eredményei korunk zenei áramlatában megkérdőjelezhetetlenek és kikerülhetetlenek. Bár megannyi ellenzője szerint zeneisége és értékei kétségbevonhatók, a műfajt értők számára nem kétséges, hogy a Heavy Metal egy olyan speciális műfaj, melyben - némiképp eltérő formában - mindazon zenei értékek megtalálhatók, melyek kultúránk alapköveinek számítanak. Az értetlenség és az elutasítás következményeként gyakorlatilag underground státuszba szorult ez a valamikor óriási tömegeket megmozgató stílus, rétegzeneként funkcionálva. Egy dolog azonban biztos: a Heavy Metal műfaj rendelkezik a legszenvedélyesebb és leglojálisabb rajongótáborral az összes létező zenei irányzat közül, és ebből adódóan egy jelentős réteg mindig lesz, aki hallgatja és ápolja kedvenc zenéjét, továbblendítve azt a nehezebb időszakokon.

A Heavy Metal kifejezés eredete

A Heavy Metal (magyarul Nehéz Fém) kifejezés eredete mint zenei meghatározás meglehetősen bizonytalan. A szókapcsolatot századokon át a vegyészetben és a kohászatban használták. A kifejezés egyik korai megjelenése a modern kultúrában William S. Burroughs író nevéhez köthető. The Soft Machine című, 1962-es novellájában az egyik szereplő "Uránusz Willy, a Heavy Metal kölyök". Burroughs következő regényében (Nova Express, 1964) továbbfejlesztette a témát, és a függőséget okozó drogok metaforájaként használta a nehéz fém kifejezést.

Ian Christe heavy metal történész, 2003-ban megjelent könyvében (Sound of the Beast: The Complete Headbanging History of Heavy Metal) így magyarázza, hogy mit jelentenek a kifejezés egyes szavai a hippi szlengben: a heavy nagyjából a hatásos vagy ütős szinonimája, és metal-nak neveznek egy bizonyos hangulatot, mintha valaki fémekkel gürcölne vagy fémek súlya nyomná. Ebben az értelemben a heavy szó lényeges eleme volt az 1950-es évek eleji beat-irodalomnak és a későbbi ellenkultúra szlengjének, az 1960-as évek közepén pedig már általánosan utalt a "nehéz zenékre", a popzenei kínálat tipikusan lassú, keményebben megszólaló formáira.

Az Iron Butterfly együttes 1968 elején megjelent bemutatkozó lemezének címe: "Heavy". Dalszövegben először – még ugyanabban az évben  a Steppenwolf híres "Born To Be Wild" dalában bukkant fel a heavy metal szókapcsolat. A kifejezés zenei eredetének egy későbbi - vitatott - magyarázatát a Jimi Hendrix Experience korábbi menedzsere, Chas Chandler szolgáltatta egy 1995-ös interjúban. Állítása szerint a heavy metal szókapcsolat a New York Times hasábjain, egy Jimi Hendrix egyik koncertjéről írt beszámolóban szerepelt először, a hatvanas évek második felében, ahol a szerző úgy jellemezte az előadást, "mintha nehéz fém zuhogott volna az égből". A Chandler állítását alátámasztó eredeti cikket még nem sikerült megtalálni.

Egy zenei stílus leírására első alkalommal a Creem nevű rockmagazin 1971. májusi számában használta a kifejezést Mike Saunders kritikus, a Sir Lord Baltimore együttes "Kingdom Come" című lemezéről írva: "A Sir Lord Baltimore úgy tűnik bevet minden heavy metal trükköt, ami a nagykönyvben meg van írva." A kifejezés elterjesztésében szerepe volt a Creem egy másik kritikusának, Lester Bangs-nek is, aki az 1970-es évek elején az olyan együttesekről szóló írásaiban használta, mint a Led Zeppelin és a Black Sabbath. Számos zenekritikus kezdetben gúnyos megjegyzésként használhatta a heavy metal megjelölést, de a stílus rajongói gyorsan elfogadták ezt a címkét.

A magyar nyelvben a kifejezésnek kétféle írásmódja helyes, kiejtése mindkettőnek megegyezik. Legelterjedtebb az eredeti angol írásmód (heavy metal) használata, de a fonetikus átírás is alkalmazható (hevi metál), bár utóbbi nagyon-nagyon ritkán fordul elő. A kétféle írásmód különböző mutációi (például: heavy metál) abszolút helytelenek.

A heavy metal és a hard rock kifejezések gyakran keveredtek, elsősorban az 1970-es évek együtteseinek vonatkozásában. Abban az időszakban még egymás szinonimái voltak, például az 1983-as kiadású Rolling Stone enciklopédia egyik szócikke szerint "az agresszív, blues-alapú hard rock stílusáról ismert Aerosmith a hetvenes évek közepének csúcs heavy metal zenekara volt Amerikában". Az Aerosmith klasszikus hangzását – az egyértelműen tradicionális rock and roll gyökerei miatt – ma már kevesen neveznék heavy metalnak. Még ha néhány együttes neve szorosan összeforrt is a műfaj felemelkedésével - mint a Led Zeppelin és a Deep Purple -, a jelenkori metal közösség nem igazán tartja őket heavy metal együttesnek.